Etusivu Hinnasto ja kurssit Kalusto Yritys

Oppilaille

Opetuslupa oppilaille

UKK

Koska voin aloittaa autokoulun?

Autokoulun saat aloittaa B-korttia ajettaessa vuotta ennen iän täyttymistä ja muissa luokissa puoli vuotta ennen. Aikaa henkilöautokurssin suorittamiseen kannattaa varata ainakin pari-kolme kuukautta. 1.7.2018 alkaen riskientunnistuskoulutus tulee olla kokonaan suoritettuna B-kurssilaisilla ennen ajotutkintoon menoa.

Voinko maksaa kurssin osissa?

Lasku voidaan laittaa useampaan erään ilman muita kuluja tai korkoja, maksut täytyisi kuitenkin olla kokonaan suoritettuna ajotutkintoon mentäessä.

Miten ajokorttilupa haetaan?

Ajokorttilupaa haetaan Ajovarman palvelupisteeltä. Sitä varten toimita autokoululle hyvissä ajoin tarvittavat liitteet (passivalokuvia 2kpl) niin me toimitamme hakemuksen puolestasi Ajovarmaan. Liitteet kannattaa toimittaa itse autokoululle sillä hakemukseen tarvitsee allekirjoitukset hakijalta. Jos sinulle on myönnetty passi tai kuvallinen henkilökortti alle 5 vuoden sisällä, voi siinä olevat kuvat poimia rekisteristä ajokorttilupahakemusta varten. Tällöin uusia passikuvia ei tarvitse toimittaa. Muistathan kuitenkin ensin tarkistaa oletko edelleen tunnistettavissa vanhoista kuvista.

1.7.2018 alkaen lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa. Ajokortin suorittaja antaa vakuutuksen terveydentilastaan ajokorttilupahakemukseen.

Alaikäiset oppilaiden tarvitsee esittää Ajovarman toimipisteessä teoriakokeen yhteydessä huoltajan suostumuslomakkeen. Sen saat kurssin alussa autokoululta. Toimita huoltajan suostumus valmiiksi autokoululle samalla kun toimitat ajokorttilupahakemuksen liitteitä.

Mitä EAS koulutus tarkoittaa?

EAS koulutus tarkoittaa 1.7.2018 voimaan astuvan lakimuutoksen mukaista ensimmäisen ajokortin suorittajan pakollista teoriopetuspakettia joka pitää sisällään 4 h teoriaopetusta.

Teoriaopetuksessa annetaan perustiedot liikennejärjestelmästä ja vuorovaikutuksesta liikenteessä, liikenteen riskeistä, eri tienkäyttäjäryhmien turvallisuuteen liittyviastä asioista, moottoriajoneuvojen kuljettajan vastuusta ja velvollisuudesta sekä muista turvallisen ja muita liikenteessä liikkujia huomioivan ajotavan vaatimuksista

Mitkä ovat opetusvaatimukset uuden ajokorttilain tultua voimaan 1.7.2018?

  • Kaikille minkä tahansa moottoriajoneuvon ensimmäistä ajokorttia suorittaville on pakollinen 4h teoriaopetuspaketti (EAS-koulutus) tieliikenteen perusteista
  • Mopokorttia suorittaville (AM120) pakollinen on 4h teoriapaketti (EAS-koulutus) jos aikaisempaa ajokorttia ei ole. Pakollista ajo-opetusta ei vaadita, mutta suosittelemme ajo-opetuksen ottamista oman ja muiden liikenteessä liikkuvien turvallisuuden takaamiseksi
  • A1/A- korttia suorittaville pakollista opetusta on 4h teoriapaketti (EAS-koulutus) mikäli aikaisempaa ajokorttia ei ole. Ajo-opetusta tulee suorittaa vähintään 5 tuntia
  • B-korttia suorittaville pakollista opetusta on 4h teoriapaketti (EAS-koulutus) mikäli aiempaa ajokorttia ei ole. Ajo-opetusta tulee suorittaa vähintään 10 tuntia. Tämän lisäksi pakollista opetusta on riskientunnistamiskoulutus (4h teoriaopetusta+ 4h ajo-opetusta). 1.7.2018 jälkeen ajotutkintoon menevät suorittavat riskientunnistamiskoulutuksen ennen ajokoetta.
  • C1-korttia suorittavalle pakollista opetusta on vähintään 9 teoriatuntia sekä ajo-opetusta vähintään 5 tuntia
  • C1E-korttia suorittavalle pakollista opetusta on vähintään 8 teoriatuntia sekä vähintään 10 ajotuntia

Koska voin aloittaa mopokurssin?

Meillä mopokurssit pyörivät ympäri vuoden eli talvellakin on mahdollista ajaa mopokortti. Opetus kannattaa aloittaa noin kuukausi ennen kuin täytät 15 vuotta. Teoriakokeen saat suorittaa jo kuukautta ennen 15 vuoden iän täyttymistä, mutta ajotunnit saat aloittaa vasta 15-vuotiaana.

Mopokurssin opetus alkaa 4 tunnin teoriatuntijaksolla joka on pakollinen kaikille ensimmäistä ajokorttia suorittaville (EAS).

Miten saan traktori-kortin?

Traktorikorttiin (T) tarvitset suorittaa 4h teoriapaketin (EAS-koulutus) jos sinulla ei ole aikaisemmin myönnettyä ajokorttia. Ajo-oikeuden saat kun läpäiset T-luokan teoriakokeen. Jos olet suorittamassa mopo-korttia samanaikaisesti, kannattaa ajokorttilupahakemukseen merkata myös T-luokka, näin selviät yhdellä lupamaksulla. Teoriakokeen voit suorittaa vasta kun olet täyttänyt 15-vuotta, sillä traktorin ajo-oikeuden saat heti kokeen jälkeen.

Voiko teillä ajaa mopoauto-kortin?

Kyllä ja ei. Autokoulullamme ei ole tällä hetkellä omaa mopoautoa käytössä, mutta voimme opettaa sinua sinun omalla mopoautolla joka on katsastettu kurssin ajaksi opetuskäyttöön. Polkimet, peilit ja kolmion saat lainaksi autokoulta. Teoria- ja ajotuntien määrä riippuu siitä, onko mopokorttia suoritettuna tai ajaako mopo- ja mopoautokortin samaan aikaan. Mopoauto-kursseja järjestetään kysynnän mukaan. Kannattaa olla yhteydessä toimistoon aikataulu- ja hintatietoihin liittyen.

Mikä on riskientunnistamiskoulutus?

Ajokorttilain uudistuksen myötä 1.7.2018 poistuvat harjoittelu- ja syventävävaihe. Nämä vaiheet korvaa uusi riskientunnistuskoulutus. Riskientunnistuskoulutus tulee olla suoritettuna kaikilla B-kortin suorittajilla ennen ajotutkintoon menoa 1.7.2018 alkaen. Ennen 1.7.2018 kortin saaneilla, jotka eivät ole suorittaneet harjoittelu- ja syventävää vaihetta, tulee suorittaa riskientunnistuskoulutus määrätyssä 2 vuoden määräajassa. Määräaika lasketaan ajokortin myöntöpäivästä. Riskientunnistuskoulutuksen voi aikaisintaan aloittaa 1.7.2018 eikä sen suorittamiselle ole määrätty mitään aikarajoitetta milloin kurssin voi aikaisintaan aloittaa ennen 1.7.2018 suoritetun kuljettajan tutkinnon jälkeen. Esimerkiksi 30.6.2018 mennessä suoritetun hyväksytyn kuljettajatutkinnon jälkeen voi aloittaa riskientunnistamiskoulutuksen aikaisintaan 1.7.2018.

Riskientunnistamiskoulutuskurssi sisältää 4 h teoriaopetusta ja 4 tuntia ajo-opetusta joka suoritetaan osaksi ajoharjoitteluradalla. Kurssin jälkeen saat todistuksen joka sinun tulee toimittaa Ajovarman toimipisteeseen.

Ajo-oikeuteni vanhentui, mitä teen?

Ota välittömästi yhteyttä Ajovarman palvelupisteeseen josta kerrotaan tarvittavat jatkotoimenpiteet. Jos ajo-oikeuden takaisin saaminen edellyttää tutkintojen suorittamista, ota yhteys autokoulun toimistoon p. 05 3744100. Toimisto on avoinna ma-to klo 12-17 ja pe klo 11-16.

Kuinka saan suoritettua BE-kortin?

Laki ei vaadi BE-korttiin (eli pikku-E:n) autokoululta opetusta vaan voit suorittaa kortin tekemällä teoria- ja ajokokeen. Aluksi toimita Ajovarman palvelupisteelle ajokorttilupahakemus liitteineen, jonka hyväksymisen jälkeen voit käydä tekemässä teoriakokeen Ajovarman palvelupisteessä. Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen voit omalla autolla ja perävaunulla suorittaa ajokokeen, joka koostuu käsittelykokeesta ja liikennekokeesta. Käsittelykokeessa joudut tekemään kulmaperuutuksen ja irroittamaan ja kytkemään perävaunun. Käsittelykoe täytyy aina olla hyväksytysti suoritettu jotta ajokoe jatkuu liikenteessä.

Ajoneuvojen täytyy myös täyttää tutkintovaatimukset, eli vetoauton tulee olla henkilö- tai pakettiauto johon saa kytkeä vähintään 1000 kg painavan perävaunun. Vetoauton ja perävaunun yhteenlasketun kokonaismassan tulee ylittää 3500 kg ja perävaunussa on oltava vähintään painoa 800 kg. Perävaunun korirakenteen tulee olla vähintään vetoauton ohjaamon korkuinen. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat BE-luokan ajo-oikeuden.

Hyödyllisiä linkkejä

Tarkempia tietoja ajokorttiluokista ja niiden vaatimuksista löydät Trafin ja Ajovarman sivuilta.

Yleisesti tietoa ajokorteista löydät Trafin sivuilta.