Etusivu Hinnasto ja kurssit Kalusto Yritys

Oppilaille

Opetuslupa oppilaille

10+10 kokeilulupa

UKK

Koska voin aloittaa autokoulun?

Autokoulun saat aloittaa B-korttia ajettaessa vuotta ennen iän täyttymistä ja muissa luokissa puoli vuotta ennen. Aikaa henkilöautokurssin suorittamiseen kannattaa varata ainakin pari-kolme kuukautta.

Voinko maksaa kurssin osissa?

Lasku voidaan laittaa useampaan erään ilman muita kuluja tai korkoja, maksut täytyisi kuitenkin olla kokonaan suoritettuna ajotutkintoon mentäessä.

Miten ajokorttilupa haetaan?

Ajokorttilupaa haetaan Ajovarman palvelupisteeltä. Sitä varten toimita autokoululle hyvissä ajoin tarvittavat liitteet (passivalokuvat, kuitti 40 € ajokorttilupamaksusta, tarvittaessa huoltajan suostumus ja lääkärintodistus) niin me toimitamme hakemuksen puolestasi Ajovarmaan. Liitteet kannattaa toimittaa itse autokoululle sillä hakemukseen ja liitteisiin tarvitsee allekirjoitukset hakijalta.

Koska voin aloittaa mopokurssin?

Meillä mopokurssit pyörivät ympäri vuoden eli talvellakin on mahdollista ajaa mopokortti. Opetus kannattaa aloittaa noin kuukausi ennen kuin täytät 15 vuotta. Teoriakokeen saa suorittaa jo kuukautta ennen 15 vuoden iän täyttymistä, mutta ajotunnit saat aloittaa vasta 15-vuotiaana.

Miten saan traktori-kortin?

Traktorikorttiin ei tarvita varsinaista opetusta, riittää kun läpäiset T-luokan teoriakokeen. Jos olet suorittamassa mopo-korttia samanaikaisesti, kannattaa ajokorttilupahakemukseen merkata myös T-luokka, näin selviät yhdellä lupamaksulla. Teoriakokeen voit suorittaa vasta kun olet täyttänyt 15-vuotta, sillä traktorin ajo-oikeuden saat heti kokeen jälkeen. Mopon ja traktorin teoriakokeet voi suorittaa samaan aikaan, mutta koska traktorin koe on vaikeampi suosittelemme että ne tekee erikseen.

Voiko teillä ajaa mopoauto-kortin?

Kyllä ja ei. Autokoulullamme ei ole omaa mopoautoa käytössä, mutta tarvittaessa vuokraamme mopoauton käyttöömme jotta voit ajaa AM121-kortin. Teoria- ja ajotuntien määrä riippuu siitä, onko mopokorttia suoritettuna tai ajaako mopo- ja mopoautokortin samaan aikaan. Mopoauto-kursseja järjestetään kysynnän mukaan, kannattaa olla yhteydessä toimistoon aikataulu- ja hintatietoihin liittyen.

Mitä ovat harjoitteluvaihe ja syventävä vaihe?

Ajokorttilain uudistuksen myötä 19.1.2013 jälkeen myönnettäville B-luokan ajokorteille kuuluu opetukseen myös harjoitteluvaihe. Ajotutkinnon jälkeen ajat itsenäisesti pari kuukautta, jonka jälkeen on hyvä ilmoittautua autokouluun harjoitteluvaiheen kurssille. Kurssiin kuuluu kaksi ajotuntia, jotka ajetaan autokoulun autolla ja yksi teoriatunti. Harjoitteluvaiheen tavoitteena on itsenäisen harjoittelun avulla soveltaa ja kehittää perusvaiheessa saavutettuja tietoja ja taitoja ja erityisesti oppia tunnistamaan omalle ajamiselle tyypillisiä piirteitä.

Syventävän vaiheen voit aloittaa aikaisintaan 3 kk ajokortin myöntämisestä, myös harjoitteluvaihe tulee olla käytynä. Kurssin tarkoituksena on opettaa taloudellista ja turvallista ajoa ja siihen kuuluu 2 ajotuntia, 2 teoriatuntia sekä liukasrataopetusta harjoitteluradalla. Otathan ilmoittautuessa huomioon, että kurssista ilmoitetaan aina liukasratapäivä jota ennen tulee ajaa muut ajot, kannattaa siis olla yhteydessä autokouluun hyvissä ajoin. Kun olet maksanut kurssimaksun saat todistuksen opetuksesta jonka toimitat Ajovarman palvelupisteelle.

Lyhytaikainen ajokorttini vanhentui, mitä teen?

Jos et ole kahden vuoden sisään ajokortin myöntämisestä suorittanut harjoittelu- ja syventävää vaihetta ja korttisi menee vanhaksi ota välittömästi yhteyttä Ajovarman palvelupisteeseen josta kerrotaan tarvittavat jatkotoimenpiteet.

Kuinka saan suoritettua BE-kortin?

Laki ei vaadi BE-korttiin (eli pikku-E:n) autokoululta opetusta vaan voit suorittaa kortin tekemällä teoria- ja ajokokeen. Aluksi toimita Ajovarman palvelupisteelle ajokorttilupahakemus liitteineen (2 passivalokuvaa, lääkärintodistus ja kuitti 40 € ajokorttilupamaksusta), jonka hyväksymisen jälkeen voit käydä tekemässä teoriakokeen Ajovarman palvelupisteessä. Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen voit omalla autolla ja perävaunulla suorittaa ajokokeen, joka koostuu käsittelykokeesta ja liikennekokeesta. Käsittelykokeessa joudut tekemään kulmaperuutuksen ja irroittamaan ja kytkemään perävaunun. Käsittelykoe täytyy aina olla hyväksytysti suoritettu jotta ajokoe jatkuu liikenteessä.

Ajoneuvojen täytyy myös täyttää tutkintovaatimukset, eli vetoauton tulee olla henkilö- tai pakettiauto johon saa kytkeä vähintään 1000 kg painavan perävaunun. Vetoauton ja perävaunun yhteenlasketun kokonaismassan tulee ylittää 3500 kg ja perävaunussa on oltava vähintään painoa 800 kg. Perävaunun korirakenteen tulee olla vähintään vetoauton ohjaamon korkuinen. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat BE-luokan ajo-oikeuden.

Hyödyllisiä linkkejä

Tarkempia tietoja ajokorttiluokista ja niiden vaatimuksista löydät Trafin ja Ajovarman sivuilta.

Yleisesti tietoa ajokorteista löydät Trafin sivuilta.