Etusivu Hinnasto ja kurssit Kalusto Yritys

Oppilaille

Opetuslupa oppilaille

Lisätietoja moottoripyöräkorteista oppilaille

A1-kortilla saat ajaa moottoripyörää, jonka sylinteritilavuus on 125 cm3 ja joiden enimmäisteho on 11 kW, ikäraja kortille on 16 vuotta. A2-kortilla saat ajaa moottoripyörää, jonka enimmäisteho on enintään 35 kW, teho/painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunneltu ajoneuvosta, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi. Ikäraja A2-kortille on 18 vuotta.

A-kortilla saat ajaa tehoiltaan rajoittamatonta moottoripyörää kun ikää on 24 vuotta.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kurssille WebAuton kautta tai ottamalla yhteyttä autokoulun toimistoon. Jos sinulla on jo aiemmin myönnetty ajokortti, ei sinun tarvitse suorittaa EAS-koulutusta ja voit näin ollen aloittaa kurssin ajotunneilla heti kun haluat. Sinun ei siis tarvitse odottaa kurssien aloituspäivään. Ota yhteyttä autokouluun ja voit aloita opintosi heti ilman viiveitä.

Kurssin alku

Ennen kurssin alkua on hyvä tulla käymään autokoululla. Saat silloin mukaasi oppikirjan, lukujärjestyksen ja teemme tarvittavat paperityöt.  Ajokorttia varten tarvitsee ajokorttiluvan, jonka myöntää Ajovarma. Ajokorttilupahakemukseen tarvitset 2 passivalokuvaa. 1.7.2018 alkaen lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa. Ajokortin suorittaja antaa vakuutuksen terveydentilastaan ajokorttilupahakemukseen.

Teemme hakemuksen puolestasi ja kun olet tuonut kaikki liitteet, toimitamme sen Ajovarmaan. Ajokorttilupahakemus (35€) maksetaan sähköpostiin tulleen Ajovarman ennakkomaksulinkin kautta. Käsittelyaika on 1-2 viikkoa joten hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin, sillä teoriakoetta ei voi varata ennen kuin hakemus on käsitelty.

Alaikäisten oppilaiden tarvitsee esittää Ajovarman toimipisteessä teoriakokeen yhteydessä huoltajan suostumuslomake. Sen saat kurssin alussa autokoululta. Toimita huoltajan suostumus valmiiksi autokoululle samalla kun toimitat ajokorttilupahakemuksen liitteitä.

Teoriatunnit

1.7.2018 voimaan astuvan ajokorttilakimuutoksen myötä kaikki ensimmäistä ajokorttia suorittavat oppilaat suorittavat pakollisen 4h teoriaopintopaketin (EAS-koulutus). Jos sinulla on jo aikaisemmin myönnetty ajokortti, eivät teoriaopinnot ole sinulle pakollisia. Suosittelemme kuitenkin suorittamaan vähintään 4h teoriaopintoja jotta saat tarvittavat tiedot liikennejärjestelmästä ja turvallisesta tavasta liikkua liikenteessä. Voit osallistua teoriatunneilla aikaisintaan puoli vuotta ennen kuin tarvittava ikä on saavutettu.

Teoriakoe

Teoriakokeen voit suorittaa kun kaikki vaadittavat teoriatunnit on käyty, ajokorttilupahakemus on käsitelty Ajovarman palvelupisteellä sekä koeharjoitukset sujuvat hyvin. Teoriakoeharjoituksia löydät omilta WebAuton sivuiltasi kohdasta Netreeni.

Voit mennä teoriakokeeseen kuukautta ennen kuin tarvittava ikä on saavutettu. Tarvittavat paperit kokeeseen saat autokoululta, josta myös varataan koeaika Ajovarman tutkinnonvastaanottajan toimipisteelle (A-katsastus Tommolankadulla).

A1/A2/A-luokan teoriakoe koostuu kolmesta eri osa-alueesta. Suluissa näet virheiden maximimäärän. Monivalintakysymyksiä on 20(6), kuvakysymyksiä 50(7) ja riskientunnistamiskysymyksiä 5(1).

Huomioithan, että teoriakokeeseen mentäessä on oltava mukana voimassaoleva kuvallinen henkilöllisyystodistus. Teoriakoe maksaa 35 €, samalla maksetaan myös ajokoemaksu 65€.

Ajo-opetus

Ajo-opetuksen voi aloittaa heti kurssin alettua. Ajo-opetusta tulee suorittaa vähintään 5 tuntia.

Autokoululta löytyy kaikki tarvittavat varusteet turvalliseen moottoripyörän ajamiseen. Jos sinulla on omia ajovarusteita voit ottaa myös ne ajotunneille mukaan. Ajo-opetus aloitetaan moottoripyörän käsittelyharjoituksilla suljetulla alueella ja kun käsittely sujuu, etenee opetus liikenteeseen.

Ajokoe

A-luokan ajokokeeseen kuuluu käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä. Käsittelykokeeseen sisältyy kuusi tehtävää: hidasajo, pujottelu, väistö, portit, jarrutus ja hätäjarrutus. Vain hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen ajokoe jatkuu liikenteessä. Ajokokeen kesto on yhteensä 50min. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat väliaikaisen ajoluvan, varsinainen ajokortti saapuu postitse noin kuukauden kuluessa. Tarvitset ajokokeeseen mukaan myös kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Moottoripyöräkortin korotus

Mikäli sinulla on suoritettuna moottoripyöräkortti, voit korottaa sen ylempään luokkaan ilman teoria- ja ajokoetta. Eli A1-kortin voi korottaa A2-luokkaan vähintään 18-vuotiaana ja A2-kortin A-luokkaan 20-vuotiaana. Korotuksen edellytyksenä on, että aikaisempi kortti on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta, ikäraja täyttyy ja autokoululla on suoritettu vaadittava opetus. Opetuksen autokoululla voit aloittaa puoli vuotta ennen iän täyttymistä.

Opetukseen kuuluu 7 tuntia, joista 2 on teoriaa ja 5 ajotuntia. Todistus saadusta opetuksesta toimitetaan Ajovarman palvelupisteelle edellytyksien täyttyessä, samalla viedään myös ajokorttilupahakemus liitteineen.