Etusivu Hinnasto ja kurssit Kalusto Yritys

Oppilaille

Opetuslupa oppilaille

10+10 kokeilulupa

Lisätietoja moottoripyöräkorteista oppilaille

A1-kortilla saat ajaa moottoripyörää, jonka sylinteritilavuus on 125 cm3 ja joiden enimmäisteho on 11 kW, ikäraja kortille on 16 vuotta. A2-kortilla saat ajaa moottoripyörää, jonka enimmäisteho on enintään 35 kW, teho/painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunneltu ajoneuvosta, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi. Ikäraja A2-kortille on 18 vuotta.

A-kortilla saat ajaa tehoiltaan rajoittamatonta moottoripyörää kun ikää on 24 vuotta.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kurssille WebAuton kautta tai ottamalla yhteyttä toimistoon.

Kurssin alku

Ennen kurssin alkua on hyvä tulla käymään autokoululla. Saat silloin mukaasi oppikirjan, lukujärjestyksen ja teemme tarvittavat paperityöt.  Ajokorttia varten tarvitsee ajokorttiluvan, jonka myöntää Ajovarma. Ajokorttilupahakemukseen tarvitset 2 passivalokuvaa ja kuitin 40 € ajokorttilupamaksusta (tarvitset myös lääkärintodistuksen jos sinulla ei ole suoritettuja kortteja). Teemme hakemuksen puolestasi ja kun olet tuonut kaikki liitteet, toimitamme sen Ajovarmaan. Käsittelyaika on 1-2 viikkoa joten hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin, myöskään teoriakoetta ei voida varata ennen kuin hakemus on käsitelty.

Teoriatunnit

  • A1-kortti: Teoriatunteja on 12, jos alla on suoritettuna mopo-kortti on tunteja 10. Niistä osa käydään henkilöautokorttilaisten kanssa samoilla tunneilla.
  • A2-kortti: Teoriatunteja on 6.
  • A-kortti: Jos suoritettuna ei ole mitään kortteja, teoriatunteja on 12. Muutoin tunteja on 6.

Teoriakoe

Teoriakokeen voit suorittaa kun kaikki teoriatunnit on käyty, hakemus on käsitelty Ajovarman palvelupisteellä sekä koeharjoitukset sujuvat hyvin. Teoriakoeharjoituksia löydät omilta WebAuton sivuiltasi. Voit mennä teoriakokeeseen kuukautta ennen vaaditun iän täyttymistä. Tarvittavat paperit kokeeseen saat autokoululta josta myös varataan koeaika Ajovarman palvelupisteelle. Kaikissa moottoripyöräluokissa teoriakoe sisältää 10 monivalintakysymystä, joista 3 saa olla väärin ja 30 kuvaa, joista 6 saa olla väärin.

Huomioithan, että teoriakokeeseen mentäessä on oltava mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus. Teoriakoe maksaa 31 €, samalla maksetaan myös ajokoemaksu 65 €.

Ajo-opetus

Ajo-opetuksen voi aloittaa ensimmäisten teoriatuntien jälkeen, ajomäärät ovat:

  • A1-kortti: 9 ajotuntia, jos alla suoritettuna mopo-kortti 8 ajotuntia
  • A2-kortti: 6 ajotuntia
  • A-kortti: 9 ajotuntia, jos alla jokin suoritettu kortti 6 tuntia.

Autokoululta löytyy kaikki tarvittavat varusteet turvalliseen moottoripyörän ajamiseen. Jos sinulla on omia ajovarusteita voit ottaa myös ne ajotunneille mukaan. Ajo-opetus aloitetaan moottoripyörän käsittelyharjoituksilla suljetulla alueella ja kun käsittely sujuu, etenee opetus liikenteeseen.

Ajokoe

A-luokan ajokokeeseen kuuluu käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä. Käsittelykokeeseen sisältyy kuusi tehtävää: hidasajo, pujottelu, väistö, portit, jarrutus ja hätäjarrutus. Vain hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen ajokoe jatkuu liikenteessä. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat väliaikaisen ajoluvan, varsinainen ajokortti saapuu postitse noin kuukauden kuluessa. Tarvitset ajokokeeseen mukaan myös kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Moottoripyöräkortin korotus

Mikäli sinulla on suoritettuna moottoripyöräkortti, voit korottaa sen ylempään luokkaan ilman teoria- ja ajokoetta. Eli A1-kortin voi korottaa A2-luokkaan vähintään 18-vuotiaana ja A2-kortin A-luokkaan 20-vuotiaana. Korotuksen edellytyksenä on, että aikaisempi kortti on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta, ikäraja täyttyy ja autokoululla on suoritettu vaadittava opetus. Opetuksen autokoululla voit aloittaa puoli vuotta ennen iän täyttymistä.

Opetukseen kuuluu 7 tuntia, joista 2 on teoriaa ja 5 ajotuntia. Todistus saadusta opetuksesta toimitetaan Ajovarman palvelupisteelle edellytyksien täyttyessä, samalla viedään myös ajokorttilupahakemus liitteineen.